AYAKKABI DÜNYASI

AYAKKABI DÜNYASI

QlikView kullanmadan önce veri analizleri veritabanı ortamında yapılmaktaydı. QlikView ile başlayan süreçte veritabanının QlikView ortamına entegre edilmesi ve QlikView’in in-memory teknolojisi, verilerin çok daha esnek bir şekilde kullanıcılar tarafından sorgulanabilir biçime dönüştürüldü.

Murat GEDİKOĞLU – Bilgi Sistemleri Müdürü


 

Kısaca Kurumunuz hakkında ve kurumunuzun teknoloji yaklaşımı hakkında bilgi verebilir misiniz? 1923 Yılında kurulan Akbacakoğlu Grubu, geçtiğimiz 85 yıl süresince Türk ayakkabı sektörünün en önemli ve en saygın isimlerinden biri oldu. Bugün Akbacakoğlu Grubu bünyesinde yer alan, yıllık satışı milyonlarca çift ayakkabıyı aşan Ayakkabı Dünyası Mağazaları, ayakkabı sektörünün önde gelen firmaları arasında yer almaktadır. Ayakkabı Dünyası olarak, alışveriş anlayışı ve fiyat – kalite dengesi ile değer yaratan, ayakkabı perakendeciliğinde lider olmayı amaçlayan bir kurumuz. Perakende sektöründe liderliğe giden yolun teknolojiden geçtiğine inanıyoruz. Hızlı karar vermenin, sektördeki değişikliklerin takip etmenin ancak teknolojik araçlarla mümkün olacağını biliyoruz.

 

İş zekası çözümleri, kurumunuz yapısında nasıl bir yere sahip? Neden bir iş zekası aracına ihtiyaç duyuldu? İş zekası çözümleriyle ilgili beklentileriniz nelerdi? QlikView ürününe karar verme sürecinden bahsedebilir misiniz? Bilgiyi toplama, ihtiyaç anında karar süreçlerine doğru bilgiyi dahil etme, stratejik manevra hızı, sonuçta tüm operasyonel süreçlerin etkili ve hızlı işleyişi, kuruma uygun iş zekası çözümlerinin sonuçlarındadır. Ne yazık ki firmalarda kullanılan ERP uygulamaları, yıllar içinde birikmiş verilerin konsolide edilmesi ve analiz sonuçlarının çıkarılabilmesi için yeterli olmuyor. Bu sebepten büyük veriyi yönetmek isteyen kurumlar, nihayetinde iş zekası çözümlerini kullanmalıdır. Aksi takdirde ERP uygulamaları, rapor ihtiyaçlarına göre güncelleştirilen büyük hacimli ve verimlilikten uzak yapılar haline dönüşüyor. Normal şartlar altında birbirinden farklı içeriğe ve sonuçlara sahip iki raporun ortak bir biçimde değerlendirilebilmesi için ERP uygulamasına üçüncü bir rapor eklenmesi gerekir. Bunun Excel veya benzeri ortamlarda çözülebilmesi için iki raporun da Excel’e aktarılması ve yeni rapor oluşturulması gibi uzun süreçli işlemler yürütülmesi gerekir. İşte bu noktada iş zekası çözümleri bu zaman kaybını ortadan kaldırıp efektif sonuçların hızlı üretilmesini sağlamaktadır. Örneğin; A raporunda kullandığınız filtrelemeye göre B raporundaki sonuçlar değişebilmeli ve bunlara hızlı bir şekilde ulaşılabilmelidir. Biz de bu anlayışla Ayakkabı Dünyası olarak farklı iş zekası çözümlerini inceledikten sonra QlikView çözümlerinin kurumumuz ihtiyaçları ile örtüştüğünü fark ettik. Önceden belirlediğimiz bu seçim kriterlerinin QlikView ile fazlasıyla karşıladığını görünce QlikView ile yol almaya karar verdik.

 

QlikView ile yapılan işbirliği size neler kattı. Yapılan işbirliğinden önceki süreç ile işbirliği sonrası süreci değerlendirir misiniz? Ne gibi faydalar sağladınız? QlikView kullanmadan önce veri analizleri veritabanı ortamında yapılmaktaydı. QlikView ile başlayan süreçte veritabanının QlikView ortamına entegre edilmesi ve QlikView’in in-memory teknolojisi, verilerin çok daha esnek bir şekilde kullanıcılar tarafından sorgulanabilir biçime dönüştürüldü. Ayrıca kullanıcıların Excel ortamındaki verilerinin de QlikView içindeki veritabanı ile birleştirilebilir hale getirildi. Dolayısıyla kullanıcılar; verilerin farklı kaynaklardan çekilmesi ve düzenlenmesi süreçleri yerine, veriler arasında rasyonel ilişkilerden üretilecek iş sonuçlarına odaklanmaya başladılar. QlikView’in iç süreçlerimize hız kazandırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. QlikView’in kolay kullanımı ile hızlı , çevik ve performanslı bir şekilde verilere ulaşılma imkanı var. Her kullanıcının istediği bilgiye anında erişebilmesi ve kullanıcıların aynı verileri ve raporları görmesi ile şirket içinde bütünlük sağlandı. Bireysel yetkinlikle iş yapma şeklinden uzaklaşılması, hata yapma olasılığının da en aza indirilmesine olanak vererek, veriler arasında oluşabilecek farklılıkların ortadan kaldırılması raporlama süreçlerinde harcanan vakit yerine, verilerin analiz edilmesine olanak sağlayarak zamanın verimli kullanılmasını sağladı.

 

QlikView Türkiye ile nasıl bir sinerji oluşturdunuz, proje uygulama aşamasındaki deneyimlerinizden bahsedebilir misiniz? Öncelikle bizi sizinle buluşturan QlikView Türkiye’nin Çözüm Ortağı DQTürkiye’e ve kısa zamanda başarılı bir proje çıkartmamızı sağlayan ekip arkadaşlarına teşekkür etmek istiyorum. Bu projede, ilk günden beri kendimizi bir takımın parçası gibi hissettiğimizi söylebiliriz. Takım çalışması, bilgi teknolojileri ekiplerinde aranan en önemli özelliklerden birisidir. Biz de herhangi bir projede öncelikli olarak takım çalışması kurup kurumayacağımıza bakarız. DQTürkiye ve QlikView Türkiye ekibindeki arkadaşlarla doğru bir takım çalışması kurduktan sonra projede hızlı bir şekilde yol aldık. Aynı zamanda, bu ekip ile yakaladığımız sinerji seçimimizde yanılmadığımızı bize gösterdi.

 

Ali Bey; DQTürkiye olarak Ayakkabı Dünyasında, QlikView ile gerçekleştirmiş olduğunuz proje hakkında bilgi verebilir misiniz? Şirket genelinde bir raporlama standardı ve bu standartlara göre şirket içinde ortak raporlama lisanı oluşturulması projenin esas amacıdır. DQTürkiye olarak, QlikView’ in esnek yapısı ile perakende matematiğini projenin içine adapte ettik. Hem ERP hem de ERP dışında oluşan verileri ortak bir platformda standart rapor haline getirdik. QlikView’ in kolay kullanımı şirket içinde diğer departmanların projeye katılmasını sağladı.

 

Bir cümle ile özetlemenizi istesek, QlikView’un kurumunuza ve günlük işlerinize katkısını nasıl ifade edersiniz? QlikView’la verilerin sindirilmesi çok daha kolay, izlenmesi çok daha güzel ve çalışması çok daha eğlenceli. Elbette bu sırada herhangi bir limit koyarak kullanıcılar cezalandırılmıyor; çünkü bir sonra ki keşif hiç beklenmedik bir yerden gelebilir.