BARAN AMBALAJ

BARAN AMBALAJ

Baran Ambalaj iş süreçlerine ‘Qlik Sense’ ile kalite kattı.

Tolga KUŞ – IK & Kalite Sistemleri Koordinatörü


Ambalaj ve kağıt sektörüne 1979 yılından bu yana geleceği yaratmanın sorumluluğu ile hizmet sunan Baran Ambalaj, QlikView Türkiye ve DQ Türkiye ile gerçekleştirdiği “Qlik Sense” projesi ile ERP süreçlerini başarıyla yapılandırdı.

1979 yılından bu yana geleceği yaratmanın sorumluluğunu taşıyarak, ambalaj ve kağıt sektöründeki faaliyetlerini İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi‘ nde yer alan 20 bin metrekarelik iki ayrı üretim tesislerinde sürdüren Baran Ambalaj, teknolojik yenilikleri sürekli takip ederek, kurum kültüründen aldığı güç ve yenilikçi vizyonu ile dünya standartlarındaki kalite hedefleri doğrultusunda, konusunda uzman çalışanları ile birlikte ürün ve hizmet kalitesini iş yapış şekillerine yansıtarak, müşterilerine çözüm odaklı hizmetler sunmayı amaçlıyor. Baran Ambalaj’ın, QlikView Türkiye ve DQ Türkiye ile gerçekleştirdiği “Qlik Sense” projesini Baran Ambalaj İK & Kalite Sistemleri Koordinatörü V. Tolga Kuş ve DQ Türkiye Bilişim Teknolojileri Yönetici Ortağı Mehmet Yiğit Balaban ile konuştuk.

İş zekası çözümleri, kurumunuz yapısında nasıl bir yere sahip? Bu bağlamda Qlik Sense ürününe karar verme sürecinden bahsedebilir misiniz?

Genellikle mali işler, finans, maliyet, üretim, satış, malzeme, insan kaynakları gibi temel modülleri kapsayan ERP çözümlerinden sonraki süreçte ise toplanan verinin daha sağlıklı analiz edilebileceği yapıların kurulması önem taşıyor. Yani ortaya çıkan büyük veriyi en hızlı şekilde işleyebilecek ortamların önemi artıyor. Günümüzde iş zekası araçlarından beklentinin, operasyonel raporları sunmaktan öte kurum içerisinde gizli kalmış, aynı zamanda kurumun ileriye yönelik stratejisini etkileyecek bilgilerin bulunarak çıkarılması yönünde olduğunu görüyoruz. Şirket içerisinde, bu amaca yönelik oluşturulan sistemlerin ihtiyaca cevap veremediği durumlarda iş zekası aracının gereksinimi ortaya çıkıyor. Baran Ambalaj, tüm süreçlerini uzun yıllardır ERP modülleri üzerinden yürütmektedir. Bu nedenle de elimizde her konuda büyük bir veri bankası bulunmakta, ERP’nin bu verileri raporlanması ve analiz edilmesi konusunda yetersiz kaldığı herkes tarafından bilinmektedir. Uzun yıllardır ERP yöneticiliği görevini sürdürmekteyim ve raporlama konusunda QlikView ‘u kendi raporlama süreçlerim için kullanmaktaydım. Qlik’in yeni ürünü Qlik Sense’i ilk çıktığı günlerde kurumumuza yapılan demo’da gördüm ki iş tüm yönetim birimlerine daha kolay ve hızlı inen bir yapıya kavuşmuş ve kullanıcı için bir web sayfası kullanımından çok daha kolay bir hal aldığını söyleyebilirim. Qlik Sense, yaptığımız birkaç örnek uygulamadan sonra gerek yönetim birimleri gerekse ara yönetici pozisyonlarında yer alan kullanıcılar tarafından verimli bir araç olarak benimsendi.

QlikView Türkiye ve DQ Türkiye ile yapılan işbirliği ile elde ettiğiniz faydalardan söz edebilir misiniz?

Qlik Sense projesinin iş süreçlerimize katkısı oldukça olumlu oldu, raporlama kullanıcıları şu an stratejik konularda kullanılan tüm yönetsel raporlara proje kapsamında tasarladığımız dashboard’lar aracılığı ile anlık olarak ulaşabiliyor ve büyük resmi gözlemleyebiliyor. Kullanıcılar gerek Android ve IOS işletim sistemine sahip mobil cihazlar (mobil telefonlar, i-pad, tablet, notebook vb.) üzerinden her an her yerden bir kaç tık ile gerekli tüm detay veriye hızlıca ulaşabiliyorlar.

Proje öncesinde bu tip raporları oluşturmak hem zaman alıyordu hem de ekstra çalışma yapılması gerekiyordu. Ayrıca bu raporlar xls gibi ortamlara aktarılarak işlendiği için verinin güvenliği ve doğruluğu gibi bir takım noktalarda soru işaretleri olabiliyordu. Oysa şu an departmanların ihtiyacı olan tüm raporlar çeşitli veri kaynaklarından okunarak Qlik Sense ortamı ile birleştiriliyor ve bu veriler anlamlı bir şekilde görselleştiriliyor.

Qlik Sense, şirketimizin genelinde bir raporlama standardı oluşturdu. Qlik Sense’i hemen hemen her konudaki rapor ve analiz ihtiyaçlarımızda kullanmaktayız ve bize bu süreç iyileştirmenin ışığını tuttu.

Çözüm odaklı bakış açısı

Baran Ambalaj Qlik Sense projesi ile ERP de yer alan tüm veriler, özel uygulamalar ve diğer veri kaynakları tek bir ortamda birleştirilerek konsolide edildi. Bunu yaparken Qlik Sense’in son kullanıcılara ve rapor geliştiricilere sunmuş olduğu Self Servis İş Zekası, çok hızlı ve basit geliştirme ortamının sunduğu faydalardan sonuna kadar yararlandık. Tüm projeyi birkaç ay gibi kısa bir sürede canlıya aldık ve kullanıcıların sisteme uyumu çok hızlı gerçekleşti. Baran Ambalaj da şu an tüm yönetim raporları, satış-karlılık analizleri, performans sistemi ve değerlendirilmesi, mali ve finansal süreçler Qlik Sense ortamından kullanıcılara verilen yetkiler doğrultusunda raporlanabiliyor. QlikView Türkiye’nin ve çözüm ortağı DQ Türkiye firmasının çözüm ve müşteri odaklı yaklaşımı ile şirket içerisinde oluşturduğumuz ekibin uyum sağlaması ve projeyi sahiplenmesi sayesinde kısa sürede etkili ve başarılı bir proje gerçekleştirdik. Tüm proje sürecinde gösterdikleri özverili çalışma ve verdikleri destekten ötürü DQ Türkiye firması ve Baran Ambalaj proje ekibine, müşteri ve çözüm odaklı bakış açısından ötürü Qlikview Türkiye ‘ye teşekkür etmek istiyorum.

Qlik Sense ile ilgili daha detaylı bilgi için Qlik Sense sayfasını ziyaret edebilirsiniz.