İş Zekası ve İş Analitiği Arasındaki Farklar Nelerdir?

24 Kasım 2021
is-zekasi

Günümüzde şirketler sahip olduğu verileri kullanarak, şirketlerinin eksiklerini görüp kendilerini geliştirebileceklerinin farkındalar. Şirketler sahip oldukları verileri kullanabilmek adına çeşitli uygulamalara başvururlar. Bu uygulamaların en önemlileri İş Zekası ve İş Analitiğidir.

İş zekası ve iş analitiği terimleri sık sık karıştırılabiliyor. İş zekası ve iş analitiği her ne kadar benzer sonuçlar elde etmek için uygulanan yöntemler olsa dahi aslında tamamen aynı terimler değil.

Bu yazımızda iş zekası nedir, iş analitiği nedir ve iş zekası ile iş analitiği arasındaki farklar nelerdir sorularına cevap vereceğiz.

İş Zekası Nedir?

İş Zekası ya da İngilizce adıyla Business Intelligence, şirkette kullanılması gereken verileri nitelikli hale getirebilmek adına kullanılan tekniklere verilen addır. Yani iş zekası şirketlerin stratejik planlamasında ve yeni projelerin geliştirilmesinde önemli rol oynamaktadır.

İş zekası, şirketlerin iş hedeflerine yönelik performanslarını analiz etme, ölçme, veri paylaşımı, raporlama ve müşteri öngörülerine, öngörülerini belirleme gibi çeşitli amaçlar uğruna farklı yöntemler ile kullanılmaktadır. İş zekası günümüzde telekomünikasyon, finans sektörü ve kamu sektörü gibi farklı sektörlerde sık sık tercih edilmektedir.

Şirketler kullanacak olduğu iş zekası ürününü ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak şekilde seçmelidir. Aksi takdirde bekleneni veremeyen bir iş zekası ürünü şirkete zarar verebilir.

is-analitigi

İş Analitiği Nedir?

İş Analitiği ya da İngilizce adıyla Business Analytics, şirketlerin karar alma süreçlerini iyileştirmek ve gelecek planlamalarınıza katkıda bulunabilmek için mevcut verilerin analiz edilip raporlanmasını sağlar. Baktığımızda iş analitiği genel olarak iş zekası ve büyük veri analitiğiyle bağlantılı olarak kullanılmaktadır.

Şirketler iş analitiği çözümleri ile kurumsal stratejilerini geliştirir, piyasada rekabet avantajını ele geçirir, müşteri davranışları analizleri doğrultusunda değişiklikler yapar ve performans ölçütlerini belirler. Bunlar gibi pek çok avantajı ile iş analitiği şirketler için oldukça önemlidir.

İş Zekası ve İş Analitiği Arasındaki Farklar Nelerdir?

İş zekası ve iş analitiği sık sık karıştırılan ya da birbirinden farkları tam olarak kavranamayan iki terimdir. İş zekası ve iş analitiğinin sık sık birbirleri ile karıştırılmasının temel nedeni aynı verileri kullanmalıdır. Aynı verileri kullanmalarının yanı sıra her ikisi de şirketler için verilerin değerlendirilmesi, raporlanması ve şirketin olumlu yönde ilerlemesini sağlamak için kullanılır. Ancak her ne kadar bu iki terim birbirleri ile bu kadar benzer noktalara sahip olsada aralarında bazı farklar mevcuttur.

İş zekası ve iş analitiği arasındaki farkları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İş analitiği, iş zekasına göre konulara daha geniş açıdan bakar.
  • İş zekası sonucunda panolar oluşturulur. Ancak iş analitiğinde ise sonuçlarla birlikte karar süreci de dahil edilir.
  • İş zekası ne oldu, neden oldu ve ne oluyor gibi sorulara görsel materyaller kullanarak cevap verir. İş analitiği ise ne olabilir sorusunu sorarak ileriye ve optimizasyona yönelik sorulara cevap verir.

Genel olarak iş zekası ve iş analitiği arasındaki farklar bu şekildedir.

qliksense-is-analitigi

İş Zekası Ürünü Qlik Sense ile Tanışın

DQ Türkiye olarak iş zekası ürünümüz olan Qlik Sense ile tanışın. Qlik Sense, yeni nesil analitik kıyaslama yapan eksiksiz bir veri analizi platformu ve iş zekası (BI) ürünüdür. Qlik Sense sahip olduğu Associative teknolojisi ile kullanıcılarına artırılmış yapay zeka ve yönetilebilen bulut mimarisiyle kurumsal ölçekte tüm analitik işlemler için uygun ortam sağlıyor. Qlik Sense bunun dışında sahip olduğu çeşitli özellikler ile kullanıcılarının iş zekası uygulamasından beklentilerini kusursuz bir şekilde karşılıyor.

Eğer siz de Qlik Sense iş zekası ürünü ile müşteri öngörülerinizi gerçekleştirmek ve satışlarınızı artırmak için bizimle iletişime geçebilir, ürünlerimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bu yazımızda iş zekası nedir, iş analitiği nedir ve iş zekası ile iş analitiği arasındaki farklar nelerdir sorularına cevap verdik.

İlginizi Çekebilir: Qlik Sense Nasıl Çalışır? Neden Veri Görselleştirmede Qlik Sense Ürününü Tercih Etmelisiniz?