Kurumsal Firmalar İçin Veri Güvenliği Neden Önemlidir?

11 Kasım 2022
veri güvenliği

Bilgi güvenliği olarak da bilinen veri güvenliği, verilerin yetkisiz erişime karşı korunması olarak ifade edilir. Veri güvenliğinde en önemli kriter, kişisel veya kurumsal verileri korurken gizliliği sağlamaktır. Bununla birlikte bütünlüğü koruması da son derece önemlidir. Bu açıdan işletmeler için veri güvenliği gerekli görülen bir işlemdir. Bunun yanı sıra veri güvenliği nedir, veri güvenliğinin kurumsal şirketler için önemi, unsurları ve nasıl yapılır gibi konular merak edilmektedir.

Kurumsal şirketlerde veri güvenliği için verinin gizliliği, bütünlüğü ve erişilebilirliği son derece önemlidir.  DQ Türkiye olarak bu yazımızda veri güvenliği ile ilgili merak edilen detayları ele alacağız.

Veri Güvenliği Nedir?
veri güvenliği nedir

Veri güvenliği, verileri erişimi olmayan kişilere karşı korumak ve veri gizliliğini, sağlamak için kullanılan koruyucu işlemdir. Verilerinizin güvenliğini sağlamak için kullanılabilecek en iyi işlemler sırasıyla aşağıdaki gibidir:

  • Veri Şifreleme
  • Anahtar Yönetimi
  • Veri Düzeltme
  • Verileri Alt Kümelere Ayırma
  • Veri Maskeleme

Bu uygulamalar, veri korumanın yanı sıra ayrıcalıklı kullanıcı erişimi denetimleri, denetim ve izleme gibi işlemleri de içerir. Bununla birlikte verileriniz yazılı, sesli, görüntülü veya çizim gibi herhangi bir formatta da saklanabilir. Ayrıca yetkili kişiler bu verileri talep ettiklerinde kullanabilir.

İşletmelerin sahip olduğu varlıkların en başında veriler yer alır. Kurumlar, sahip oldukları veriyi düzenler, değiştirir, bir ürün veya hizmet haline getirerek satar. Bu şekilde kazanç elde edebilirler.

İşletmelerin verilerine izinsiz olarak erişmesi büyük şirket, KOBİ (Küçük ve Orta Boyutlu İşletme) veya bireysel kullanıcılar için çok sayıda soruna sebep olur. Banka hesap bilgilerinizin ve veri tabanındaki müşteri bilgilerinin çalınması sık görülen siber saldırılar arasındadır.

İlginizi Çekebilir: Qlik Kullanıcıları İçin Q-Mail'in Sunduğu Başlıca Avantajlar

Veri Güvenliğinin Kurumsal Şirketlerdeki Önemi

Kurumsal şirketler için veri güvenliğini sağlamak, veri ihlallerini önlemek ve yetkisiz erişimlerin önüne geçmek için gerekli bir işlemdir. İş dünyasının dijitalleşmesi ile veri güvenliği de işletmelerin dikkat etmesi gereken en önemli kriterlerden biri olmuştur. Ayrıca yeni teknolojilerin farklı iş modellerine entegre edildiği düşünüldüğünde de veri güvenliği son derece önemli bir konumdadır.

Kurumsal işletmelerin siber riskler karşısında doğru önlemler alması gerekir. Bunun temel nedenleri ise finansal kayıplar yaşamamak, kamuoyuna karşı sorumluluklarını yerine getirmek ve güven oluşturabilmektir. Ayrıca işletmelerin tüm BT altyapılarını güvenli hale getirmeleri de son derece önemlidir. Bununla birlikte iş dünyasında yer alan şirketler de veri güvenliği sağlayamadıklarında iş akışlarının ciddi şekilde tehlikeye girebileceğini bilir.

Veri Güvenliği Unsurları Nelerdir?

veri güvenliği unsuları

Veri güvenliği üç temel unsur üzerine kurulmuştur. Bu üç unsurun yerine getirilmesi büyük öneme sahiptir. Bu unsurlar aşağıdaki gibidir:

  1. Gizlilik: Hassas verilerin yetkisiz kişi veya erişimlerden korunması işlemidir.
  2. Bütünlük: Bilgilerin kasıtlı veya tesadüfi şekilde değiştirilmesini önleme işlemidir.
  3. Kullanılabilirlik: Verilerin gerektiği zaman yetkili kullanıcılar tarafından erişilebilir olması olarak ifade edilir.

Dijital veriler şirketlerin en önemli gelir kaynaklarındandır. Verilerimiz belirlenen güvenlik kriterlerine sahip olmadığında ya da yeterince korunmadığında siber tehditlere açık bir hale gelirler. Bu nedenle tedbir almayan her kurumun siber saldırılar ile karşılaşması muhtemeldir.

İlginizi Çekebilir: Kurumsal Şirketlerin Mutlaka Takip Etmesi ve Raporlaması Gereken KPI (Metrikler) Nelerdir?

Veri Güvenliği Nasıl Yapılır?

Herhangi bir bilgisayara erişme şansı elde eden kötü niyetli siber suçlular, kurumun ana sunucularından mali verilerine kadar her türlü veriye ulaşabilir. Bu şekilde verilere zarar verebilir veya karşılığında fidye talep edebilirler.

Siber güvenlik uzmanlarının raporlarına göre veri güvenliği ihlallerindeki oran her sene daha da artmaktadır. Bu artışlarda herhangi bir azalma görülmediği gibi siber saldırıya açık olan kolay hedeflerin de daha fazla tercih edilmeye başlandığı söylenebilir. Veri güvenliğini sağlamak için veri güvenliği unsurlarına uymak ve veri güvenliğini korumak adına çalışanlarınızı dahi bilgilendirmeniz gerekir. Veri güvenliği unsurları ile siber saldırıları önleyebilir ve veri erişimini kısıtlayabilirsiniz.

DQ Türkiye ekibi olarak bu yazımızda, veri güvenliği ve unsurları gibi konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Amacımız; DQ Türkiye olarak, iş zekâsı, makine öğrenimi çözümleri ve yazılım & danışmanlık hizmeti sunmaktır. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edebilir, hizmetlerimizden faydalanmak için ise bizimle iletişime geçebilirsiniz.