Kurumsal Şirketler İçin Hızlı Karar Almada Veri Analitiğinin Önemi

7 Aralık 2021
veri-analitigi-dq-turkiye

Kurumsal şirketler için alınan kararların hızı çok önemlidir. Hızlı ve doğru alınan kararlar ile şirketler, piyasadaki rakiplerin önüne geçebilir ve gelirlerini artırabilirler. Kurumsal şirketler adına alınan kararların hızının önemini kavrayan şirketler, hızlı kararlar alabilmek adına çeşitli yöntemlerden faydalanır.

Kurumsal şirketlerin hızlı karar alabilmek adına kullandıkları yöntemlerden biri Veri Analitiğidir. Veri analitiğinin önemini kavrayan kurumsal şirketler, günümüzde hizmet ya da ürün sunduğu sektörde fark yaratmaktadır.

Bu yazımızda sizler için büyük veri ve iş analitiği nedir, veri analitiği türleri nelerdir, iş zekası ve veri analitiği şirketler için neden önemlidir sorularına cevap vereceğiz.

Büyük Veri ve İş Analitiği Nedir?

Büyük veri analitiği, farklı kaynaklardan elde edilen ve terabayt, zerabayt şeklinde ifade edilen farklı boyutlarda yapısal, yarı yapısal ya da yapısal olmayan verileri içeren, çeşitli veri kümelerinin farklı analitik teknikler ile işlendiği bir analiz yöntemidir. Ayrıca büyük veri analitiği için iş zekasının (BI) bir alt kümesidir diyebiliriz.

İş analitiği ya da İngilizce adıyla Business Analytics, şirketlerin karar alma süreçlerini iyileştirmek ve planlamalarınıza katkıda bulunmak adına mevcut verilerin analiz edilip raporlanmasını sağlar. İş analitiği genelde iş zekası ve büyük veri analitiğiyle bağlantılı olarak kullanılır.

Bilinmesi Gereken Veri Analitiği Türleri Nelerdir?

Veri analitiği işleminde bilginin işlenebilmesi ve istenilen sonuca ulaşabilmek adına farklı soru kalıpları kullanılır. Kullanılan farklı soru kalıpları sonucunda ise bazı veri analitiği türleri ortaya çıkmıştır. Bilinmesi gereken veri analitiği türleri ise şunlardır;

  • Tanımlayıcı Analitik (Descripte Analytics)
  • Teşhis Edici Analitik (Diagnostic Analytics)
  • Tahmine Dayalı Analitik (Predictive Analytics)
  • Öngörüye Dayalı Analitik (Prescriptive Analytics)

Veri analitiği türlerinin isimleri bazen farklılık gösterebiliyor. Fakat içeriğine baktığımızda ise aynı sonuca çıktığını görüyoruz.

veri-analitigi-nedir

İş Zekası ve Veri Analitiği Şirketler İçin Neden Önemlidir?

İş zekası ve veri analitiği birbirinden farklı olsa da aynı verilerden yararlanırlar. İş zekası ve veri analitiğinin asıl amacı şirketin verilerini yorumlamak, eksikleri belirlemek, şirketi geliştirmek ve olumlu yönde ilerlemesini sağlamaktır.

İş zekası ve veri analitiğinin şirketler için önemini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Karmaşık verileri, belirli yöntemler ile kullanılabilir bilgilere dönüştürürler.
  • Şirketinizin yeni projeler geliştirme sürecini kolaylaştırırlar.
  • Müşteri deneyimlerini ölçerek piyasadaki konumunuzu anlamanıza ve gerekli yaptırımlar ile şirketinizin gelişmesinde önemli rol oynarlar.

İş zekası ve veri analitiğinin bunlar gibi daha pek çok faydası vardır. İş zekası ve veri analitiği sağladığı faydalar ile günümüzde şirketler için önemli uygulamalar haline gelmiştir.

veri-analitigi-onemi

Qlik Sense İle Hızlı Kararlar Alın

DQ Türkiye olarak ürünlerimizden biri olan Qlik Sense, son teknoloji ile geliştirilmiş olan yeni nesil analitik kıyaslama işlemlerini eksiksiz yerine getiren bir veri analizi platformu ve iş zekası (BI) ürünüdür. Qlik Sense, geliştirilmiş yapay zekası, ilişkisel analitik motoru ve yüksek performanslı bulut platformuyla dikkat çekmektedir.

Qlik Sense sahip olduğu mükemmel veri paylaşımı, akıllı arama, self-servis oluşturma ve veri entegrasyonu gibi pek çok özelliği ile kurumsal şirketinizin ihtiyacı olabilecek tüm özelliklere sahiptir. Qlik Sense sahip olduğu özellikler ve piyasadaki diğer ürünlere göre oldukça hızlı bir şekilde çalışmasıyla aldığınız kararların hızını önemli ölçüde artıracak ve sizi rakiplerinizin bir adım önüne geçirecektir. Qlik Sense ve diğer ürünlerimiz hakkında bilgi almak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazımızda sizler için büyük veri ve iş analitiği nedir, veri analitiği türleri nelerdir, iş zekası ve veri analitiği şirketler için neden önemlidir sorularına cevap verdik.

İlginizi Çekebilir: Veri Görselleştirmenin Kurumsal Şirketlere 6 Faydası