Mashup Nedir, Hangi Durumlarda Kullanılır?

11 Ocak 2022
mashup-qlik

Günümüzde şirketler için raporlama sistemi oldukça önemlidir. Raporlama sistemi ile şirketler eksilerini ve artılarını analiz edebilir, rapor sonuçlarına göre gerekli değişiklikleri gerçekleştirebilir. Baktığımızda raporlama sistemi için birbirine benzer ve farklı özellikler taşıyan çeşitli iş zekası uygulamalarını kullanılır.

Şirketlerin iş zekası uygulamalarını tercih ederken, iş zekası uygulamalarının yeterliliklerine dikkat etmesi gerekiyor. Şirketlerin genel olarak iş zekası uygulamalarından bir beklentisi de farklı kaynaklardan gelen içerikleri tek bir grafik ara yüzünde görüntülenebilmesidir. İş zekası uygulaması piyasasına baktığımızda Qlik Sense, Qlik Sense Mashup ile bu ihtiyacı karşılayabiliyor.

Bu yazımızda sizler için Qlik Sense Mashup ile ilgili merak edilen Mashup Nedir, Qlik Sense Mashup Nedir, Ne İşe Yarar ve Qlik Sense Mashup Hangi Durumlarda Kullanılır sorularına cevap vereceğiz.

qlik-sense-mashup

Mashup Nedir?

Mashup ya da bir diğer adıyla Custom Front End Design, farklı kaynaklardan gelen bilgileri tek bir grafik ara yüzde görüntüleyerek oluşturulan uygulama ya da web sitelerine denir. Yani Mashup uygulama ya da web siteleri ile farklı kaynaklardan elde edilen veri ve içerikleri tek bir grafik ara yüzünde oluşturarak, karşılaştırmalar yapabilirsiniz. Mashup uygulamaları ile verilerinizi karşılaştırmanın yanında verilerini görselleştirerek daha iyi analiz yapabilirsiniz.

mashup-nedir

Qlik Sense Mashup Nedir, Ne İşe Yarar?

Qlik Sense Mashup, Mashup teknolojisini bünyesinde bulunduran bir uygulamadır. Yani Qlik Sense Mashup ile birden fazla kaynaktan elde edilen farklı verileri tek bir ara yüz üzerinde oluşturabilirsiniz. Qlik Sense Mashup ile istediğiniz bir web uygulaması içinde Qlik verilerini kullanabilirsiniz.

Qlik Sense Mashup ile aynı zamanda Qlik Sense grafik ara yüzünün ihtiyaçlarınızı karşılamadığı durumlarda içerik bakımından zenginleştirilmiş sonuçlar elde edebilirsiniz. Ayrıca Qlik Sense Mashup, Dashboard Raporlamalarının vazgeçilmezleri arasındadır. Dashboard Raporlama, karışık hesaplamalarının bulunduğu verilerin gruplanıp özetlenerek görselleştirilmesi işlemidir.

Qlik Sense Mashup ile Qlik Sense verilerinizi kolay ve hızlı bir şekilde entegre edebilirsiniz. Yani Qlik Sense Mashup da Qlik Sense verilerinden ve hesaplamalarından kolay bir şekilde faydalanabilirsiniz.

dq-turkiye-mashup

Qlik Sense Mashup Hangi Durumlarda Kullanılır?

Qlik Sense Mashup sahip olduğu özellikler ile pek çok farklı durum kullanılabilir ve verimli sonuçlar elde edilebilir. Ancak kullanıcıların Qlik Sense Mashup’ı tercih etme durumlarını incelediğimizde daha çok Qlik Sense’in grafik ara yüzünün yetersiz kaldığı durumlar olduğunu görebiliyoruz. Ancak Qlik Sense Mashup’ın tek tercih edilme sebebi Qlik Sense’in grafik ara yüzünün yetersiz kaldığı durumlar değildir. Qlik Sense Mashup’ın tercih edilme sebeplerini ve tercih edildiği durumları genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Şirket verilerinizi uygulamalara aktararak standardınızı yükseltmek için kullanabilirsiniz.
  • Qlik Sense Mashup kullandığınızda ara yüzünüzü şık ve etkileyici bir hale getirebilirsiniz. Bu durum şirketinizin popülaritesini artırarak potansiyel müşterilerinize ulaşmanızda size yardımcı olabilir.
  • Qlik Sense Mashup ile farklı kaynaklardan elde edilen verileri tek bir uygulamada toplayabildiğiniz için farklı kullanıcı profilleri için özel tasarımlı ve özet niteliğindeki çeşitli Dashboard’lar oluşturabilirsiniz.
  • Qlik Sense Mashup’ı Qlik Sense verilerinizi görselleştirmek için tekrar kullanabilirsiniz. Bu sayede bir veri grubunu tekrar hesaplamak ve çeşitli işlemler yapmak için vakit kaybetmemiş olursunuz.

Bnlar gibi çeşitli durum ve nedenler için Qlik Sense Mashup kullanabilirsiniz.

Bu yazımızda sizler için Qlik Sense Mashup ile ilgili merak edilen Mashup Nedir, Qlik Sense Mashup Nedir, Ne İşe Yarar ve Qlik Sense Mashup Hangi Durumlarda Kullanılır sorularına cevap verdik. Qlik Sense, Qlik Mashup ve QlikView gibi çeşitli hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi ya da eğitim almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.