Qlik & SAP Entegrasyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

6 Nisan 2022
qlik-sap

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünyanın önde gelen firmaları önemli iş süreçlerinde çeşitli yazılımlar / uygulamalar kullanmaktadır. Baktığımızda bu amaçla kullanılan pek çok farklı uygulama / yazılım olmasına rağmen bazı uygulamalar / yazımlar sahip olduğu özellikleri ile daha çok tercih edilmektedir. Dünyanın önde gelen firmalarının kullandığı uygulamalardan / yazılımlardan biri de kısaca “SAP” olarak bilinir.

SAP, “Systems Application Product” kelimelerinin kısaltılmasıdır. Bu kısaltmanın Türkçe karşılığı ise “Sistem, Uygulama ve Ürünler” şeklindedir. Firmalar SAP verilerini genellikle diğer iş zekası uygulamaları ile birlikte kullanmaktadır. Bu uygulamalardan biri de Qlik ürünleridir.

Bu noktada Qlik Sense ve QlikView ürünlerimiz ile SAP Entegrasyonu karşımıza çıkıyor. Qlik & SAP entegrasyonu oldukça önemli bir konu olduğu için bu konu ile ilgili bazı sorular sık sık sorulmaktadır. 

Bu yazımızda sizler için Qlik Sense / QlikView SAP Entegrasyonu Nedir ve Qlik – SAP Entegrasyonu Nasıl Gerçekleştirilir sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca Qlik Sense / QlikView İle SAP Kullanmanın Avantajlarından bahsedeceğiz.

Qlik Sense / QlikView SAP Entegrasyonu Nedir?

Qlik Sense / QlikView SAP Entegrasyonu; SAP kullanıcılarının, SAP sistemlerinden ve diğer kaynaklardan elde edilen verilerin keşfedilmesini sağlamak için hızlı, esnek, görsel, raporlama ve çeşitli analizlerin gerçekleştirilmesini sağlayan bir sistemdir. 

Qlik Sense / QlikView SAP entegrasyonu ile firmalar aktif olarak kullandıkları SAP verilerini, Qlik Sense ve QlikView ile birlikte kullanabilirler. Böylece SAP verileri, Qlik Sense ve QlikView ile çok daha verimli bir şekilde kullanılabilmektedir.

qlik-sap-entegrasyon

Qlik – SAP Entegrasyonu Nasıl Gerçekleştirilir?

Qlik – SAP Entegrasyonunu gerçekleştirmek için şu adımları takip edebilirsiniz;

  1. SAP NetWeaver ile kullanıma yönelik Qlik Connector yükledikten sonra, C:\Program Files\Common Files\Qlik\Custom Data\ konumuna gidin.
  2. Aşağıdaki klasörleri kopyalayın:
  • QvSAPBAPIConnector
  • QvSAPBExConnector
  • QvSAPExtractorConnector
  • QvSAPInfoProviderConnector
  • QvSAPSqlConnector
  1. C:\Program Files\Common Files\Qlik\DataTransfer\Connectors\ konumuna gidin.
  2. Kopyalanan klasörleri yapıştırın.
  3. Qlik DataTransfer hizmetini yeniden başlatın.
  4. Qlik DataTransfer uygulamasında, bir SAP bağlantısı içeren mevcut bir uygulamayı Qlik uygulamalarına ekleyin.
  5. Qlik uygulamasını yeniden yükleyin.

Bunun dışında farklı yollar ile Qlik – SAP entegrasyonu gerçekleştirilebilmektedir. Qlik – SAP entegrasyonunu gerçekleştirebilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Qlik Sense / QlikView İle SAP Kullanmanın Avantajları

Qlik Sense ve Qlik View ile SAP bir araya geldiğinde geleneksel İş Zekası araçlarının maliyeti ve karmaşıklığı olmadan çeşitli avantajlar sağlar. Bu avantajlardan bazıları şu şekildedir;

  • SAP bileşenlerini tekrar tekrar kullanarak üretkenliği artırabilirsiniz. Qlik Sense’in pek çok SAP bağlayıcısı firmaların iş mantığını yeniden kullanmalarını ve HANA görümleri / tabloları, BEx sorguları, DSO / ODS nesneleri, ABAP raporları, SAP sorguları ve SAP çıkarıcılar gibi SAP bileşenlerinde yapmış oldukları işlemlerden yararlanmalarını sağlar.
  • Qlik Sense ve QlikView müşterilerine SAP sistemlerindeki kritik bilgileri görsel olarak analiz ettiklerinde SAP sertifikasının ek güvencesini sağlamaktadır.
  • Qlik’in ilişkisel modeli, SAP Erp, SAP BW ve HANA’dan alınan verileri SAP dışı sistemlerden gelen verilerle Qlik Sense uygulamalarında birleştirir. Ayrıca grafiksel, sihirbaz tabanlı işlevsellik, birden fazla veri kaynağını ve çok sayıda dosya türünü destekler.

Bu yazımızda sizler için Qlik Sense / QlikView SAP Entegrasyonu Nedir ve Qlik – SAP Entegrasyonu Nasıl Gerçekleştirilir sorularına cevap verdik. Ayrıca Qlik Sense / QlikView İle SAP Kullanmanın Avantajlarından bahsettik. Ürünlerimiz, hizmetlerimiz ya da eğitimlerimiz hakkında daha fazla sahibi olmak için sitemizi inceleyebilir veya iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.