Qlik Sense Kullanım Rehberi: Qlik Sense Kullanımında Sıkça Sorulan Sorular

22 Kasım 2021

Qlik Sense, yeni nesil analitik kıyaslama yapan eksiksiz bir veri analizi platformu ve iş zekası (BI) ürünüdür. Qlik Sense diğer iş zekası uygulamalarından farklı olarak ilişkisel analitik motoru, gelişmiş yapay zekası, yüksek performanslı bulut formuyla ve pek çok farklı avantajıyla şirketler tarafından sık sık tercih edilmektedir.

Qlik Sense’nin sık sık tercih edilmesi beraberinde bazı soruları getirmiştir. Bu yazımızda Qlik Sense kullanan şirketler ya da kullanmak isteyen şirketler tarafından sıkça sorulan sorulara cevap vereceğiz.

Qlik Sense Nasıl Kullanılır?

Qlik Sense kullanabilmek için gerekli adımları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Qlik Sense kullanabilmek için öncelikle Qlik Sense uygulamasını gerekli cihaza indirmelisiniz.
  • Qlik Sense uygulamasını indirdikten sonra ise sizden istenen bilgileri gerekli bölgelere girmelisiniz. Qlik Sense hesabınız yoksa kayıt olmalısınız.
  • Qlik Sense hesabınıza giriş yaptıktan sonra yeni uygulama oluşturmalısınız.
  • Uygulamayı oluşturduktan sonra uygulama hakkındaki gerekli bilgileri girerek uygulamanızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Qlik Sense her ne kadar kullanışlı bir arayüze sahip olsa da uygulamadan gerekli verim alabilmeniz için Qlik Sense eğitimi almanızı tavsiye ediyoruz.

qlik-sense-sss

Qlik Sense Ürününün Diğer BI İş Zekası Ürünlerinden Farkı Nedir?

Qlik Sense, iş zekası ürünleri piyasasında sık sık tercih edilen pek çok uygulamaya göre daha gelişmiş özelliklere sahiptir. Qlik Sense’nin öne çıkan ve fark yaratan temel özelliği ise oldukça hızlı olmasıdır.

Piyasada sık sık tercih edilen uygulamalar ile Qlik Sense uygulamasını karşılaştırmasını yaparsak;

  • Qlik Sense, Tableau’ya göre sorgu tabanlı teknolojisi çok daha gelişmiştir ve self servis görselleştirmeye odaklıdır.
  • Qlik Sense, Power BI’ya göre çok daha esnek, platformdan bağımsız mimarisi ve türünün tek örneği veri analizi deneyimini sizlere yaşatır.

Ayrıca Qlik Sense türünün tek örneği olan Associative Engine teknolojisini kullanmaktadır. Associative Engineteknolojisi, artırılmış zeka ve yönetilebilen çoklu bulut mimarisiyle kurumsal ölçekte tüm analitik işlemler için uygun ortam sağlar.

Qlik Sense Ürününü 1 Ay Ücretsiz Kullanabilir Miyim?

Qlik Sense, bazı iş zekası uygulamalarından farklı olarak kullanıcıları için ücretsiz kullanım süresi tanımlamaktadır. Bu sayede Qlik Sense uygulamasını keşfedebilir ve ihtiyaçlarınızı nasıl karşıladığını kendiniz deneyimleyebilirsiniz.

Qlik Sense ürününü ücretsiz olarak denemek ve bilgisayarınıza indirmek için sadece bir form doldurmanız gerekiyor. Bu formda ise ad soyad, firma ismi, ünvan, telefon, e-posta ve il bilgileri yer alıyor.

Ücretsiz indirmek için tıklayın.

qlik-sense-kullanim-rehberi

Qlik Sense Otomatik Mailing Raporlama Nasıl Yapılır?

Qlik Sense, Q-Mail ile entegre çalışarak otomatik mail ve rapor gönderimi yapabiliyor. Yeni nesil bir teknoloji olan Q-Mail, Qlik Sense ile entegreli çalışarak şirketler için büyük kolaylık sağlıyor.

Qlik Sense otomatik mailing raporlama sisteminin özelliklerinden bazıları şu şekildedir;

  • Saatlik, günlük, haftalık ve aylık olarak sizin belirleyeceğiniz otomatik periyodlarla raporlama yapabiliyor.
  • İhtiyacınıza ve tercihinize göre rapor gönderimi için PDF, HTML ve XLS gibi farklı formatları destekleyebiliyor.
  • Düzenli olarak yedekleme işlemi yapar ve istediğinizde eski yedeklemeleri geri yükleyebiliyor.

Genel olarak Qlik Sense otomatik mailing raporlama için kullanılan Q-Mail’in özellikleri bu şekildedir. Ayrıca Q-Mail, QlikView ile de entegreli bir şekilde çalışabiliyor.

İlginizi Çekebilir: Q-Mail Hakkında Önemli İpuçları

Qlik Sense Sistem Gereksinimleri Nedir?

Qlik Sense uygulamasını sorunsuz bir şekilde kullanabilmek için ihtiyacınız olan sistem özellikleri şu şekildedir;

  • Platformlar: Microsoft Windows Server 2012, Microsoft Windows Server 2012 R2 ve Microsoft Windows Server 2016
  • Platformlar (Yalnızca geliştirme ve test amaçları için): Microsoft Windows 7 (yalnızca 64 bit sürüm), Microsoft Windows 8,1 (yalnızca 64 bit sürüm) ve Microsoft Windows 10 (yalnızca 64 bit sürüm)
  • İşlemciler (CPU): Çok çekirdekli x64 uyumlu işlemciler
  • Bellek: Minimum 8 Gb (veri hacimlerine bağlı olarak daha fazlasına ihtiyaç duyulabilir)
  • Disk Alanı: Yüklemek için 5 Gb alan gerekir

Qlik Sense uygulamasını sorunsuz bir şekilde kullanabilmek adına gerekli olan sistem özellikleri bu şekildedir.

qlik-sense-veri-analizi

Nereden Qlik Sense Eğitimi Alabilirim?

Qlik Sense her ne kadar basit ve anlaşılır bir arayüze sahip olsa dahi uygulamadan tam olarak verim alabilmek adına bir Qlik Sense eğitimini almanızı tavsiye ediyoruz. Qlik Sense eğitimi ile kısa sürede ürünün kullanımına ilişkin teknik bilgiyi edinebilirsiniz.

DQ Türkiye olarak Qlik Sense ürününün aynı zamanda eğitimini veriyoruz. Qlik Sense End User (2 gün), Qlik Sense Developer (2 gün) ve Qlik Sense Administration (1 gün) olarak 3 farklı eğitimimiz ve her eğitimimizin farklı amaçları var. Qlik Sense eğitimi almak ya da Qlik Sense ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz, iletişim kanallarımızın birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazımızda Qlik Sense kullanan şirketler ya da kullanmak isteyen şirketler tarafından sıkça sorulan sorulara cevap verdik.