QLİK SENSE MAYIS 2022 YENİLİKLERİ!

15 Haziran 2022
Qlik-sense-baglayicilar

Qlik Sense; son teknoloji ile geliştirilmiş olan, yeni nesil analitik için kıyaslama yapan, eksiksiz bir veri analizi platformu ve BI (İş Zekası) ürünüdür. Qlik Sense; türünün tek örneği olan ilişkisel analitik motoru, gelişmiş yapay zekası ve yüksek performanslı bulut platformuyla dikkat çekmektedir. 

Qlik Sense düzenli olarak yenilenmekte ve kullanıcılarının deneyimlerini sürekli olarak iyileştirmektedir. Bu bağlamda son olarak Mayıs 2022 tarihinde gelen güncellemeyle birlikte yenilenmiştir. Qlik Sense kullanıcıları tarafından merak edilen bu yenilikler, oldukça önemlidir. Bu yüzden Qlik Sense Mayıs 2022 Yenilikleri dikkate alınmalıdır.

Bu yazımızda sizler için Qlik Sense Mayıs 2022 Yeniliklerinden bahsedeceğiz.

Artırılmış Analiz

Qlik Sense Mayıs 2022 yenilikleri kapsamında Insight Advisor içinde ayrıntı düzeyli iş mantığı kontrollerinde bazı yenilikler yapılmıştır. Bu gelen yenilikler ile İş Mantığı; aylık, 3 aylık ya da yıllık gibi farklı dönemler için varsayılan bir ayrıntı düzeyi tanımlamanız mümkün olmuştur. Varsayılan takvim dönemlerine benzer görevler oluşturduğunuzda, belirlediğiniz bir analiz işlemi için ayrıntı düzeyini kullanıp kullanmayacağınızı belirleyebiliyorsunuz. Böylece daha ileri ayrıntı düzeyinde kontroller sağlamanız mümkün oluyor.

Qlik-sense-görsellestirme-paneli

Görselleştirmeler ve Gösterge Panelleri

Qlik Sense 2022 Yenilikleri kapsamında “Görselleştirmeler ve Gösterge Panelleri” başlığı altında pek çok farklı yenilik uygulanmıştır. Bu yüzden Görselleştirmeler ve Gösterge Panelleri başlığı altındaki yenilikleri maddeler halinde ele alacağız. Bu maddeler şu şekildedir;

  • Düğme nesnesi için yeni eylemler: Düğme nesnesiyle isteğe bağlı uygulamalar ve dinamik görünümler gibi yeni eylemler kullanılabilir hale gelmiştir. Böylece iş akışı iyileştirilmiştir. Uygulama geliştiricileri yeni bir uygulamayla birlikte arayüz oluşturabilmek ve yeni bir uygulamaya geçişi kolaylaştırmak için düğmeyi kullanabilmektedir.
  • Harita grafiğinde etiket renklendirme: Yeni gelen harita ayarlarıyla birlikte etiketleri temel harita ya da renkli alanlarla oluşturmuş olduğu kontrastı özelleştirebilirsiniz. Etiket rengini otomatik ayarlayabilir ya da tercih ettiğiniz rengi manuel olarak seçebilirsiniz.
  • Hub’da favoriler: Özel ya da varsa yayınlanmış olan uygulamalarınıza kolay erişebilmek için favorilerinize ekleyebilirsiniz.
  • Dağılım grafiği artık regresyon çizgilerini destekliyor: Yeniden tasarlanan dağılım grafiğiyle birlikte daha fazla esneklik ve ayrıntı kullanabilirsiniz. Dağılım grafiği artık ortalama, doğrusal, üstel ve logaritmik ile ikinci, üçüncü ve dördüncü polinom dahil olmak üzere regresyon çizgilerini destekleyebilir bir hale geldi. Ayrıca regresyon çizgi ayarlarını özelleştirebilirsiniz.
  • KPI arka plan rengi ve yeni simgeler: KPI çizelgelerinde arka plan renkleri ekleyebilirsiniz. Ayrıca mevcut olan simge setine pek çok farklı yeni simge eklendi.
  • GeoAnalytics uzantıları olan uygulamaları Qlik Cloud bulutuna karşıya yükleme: Qlik Cloud’a geçmekte olan müşterilere yardımcı olmak için GeoAnalytics uzantılarını kullanan ve başka Qlik Sense sürümlerinden Qlik Cloud’a karşıya yüklenmiş uygulamalar için 12 aylık bir dönem konuldu. 12 aylık dönemin ardından  Qlik Cloud içindeki daha hızlı olan, daha kolay kullanılan, basılı çıktısı daha iyi olan ve daha fazla özellik içeren harita grafiğini kullanabilme imkanı bulunmaktadır.

Qlik-sense-arttirilmis-analiz

Bağlayıcılar

Qlik Sense 2022 Yenilikleriyle birlikte Qlik Web Depolama Alanı Sağlayıcısı Bağlayıcıları; Qlik Sense SaaS için olduğu gibi Qlik Sense Enterprise on Windows içinde de kullanılabilir hale gelmiştir. Ayrıca ilgili meta veri bağlayıcıları, Qlik Web Connectors bileşeninin yüklenmesi gerekmeksizin entegre edilmiştir. Bu bağlayıcılar ile bir Web depolama sağlayıcısında depolanan dosya tabanlı veriler, dosya ve klasörlere arayüzde doğrudan göz atarak ya da tablolardaki yapıları ve nesneleri listeleyen ayrı meta veri bağlayıcılarını kullanarak bağlanmanıza izin verir hale gelmiştir. Qlik tarafından desteklenen Web depolama platformları şu şekildedir;

  • Amazon S3
  • Azure Storage
  • Dropbox
  • Google Cloud Storage
  • Google Drive
  • Office 365 SharePoint
  • OneDrive

Qlik Sense Mayıs 2022 yenilikleri ile birlikte Qlik Oracle Connector, bir Oracle Cüzdan dosyasını karşıya yükleme desteği ile ek güvenlik sağlayabiliyor. Oracle Cüzdanlar ise kimlik doğrulama bilgileri, özel anahtarlar ve sertifikalar gibi farklı parametreleri depolayabilmektedir. Oracle Cüzdanlarına yükleme desteği ile birlikte kuruluşların bir Oracle Cüzdanı'nda bulunan tanımlanmış kullanıcı ayrıcalıklarıyla güvenlik kurallarını kolay bir şekilde uygulanması sağlanmıştır. Ayrıca Qlik Oracle Connector ile TLS şifreli bir iletişim kanalı aracılığıyla Oracle Cüzdanlar'a erişebilirsiniz.

Qlik-sense-mayis-ayi-yenilikler

Bu yazımızda sizler için Qlik Sense Mayıs 2022 Yeniliklerinden bahsettik. Başta Qlik Sense, QlikView ve Q-Mail olmak üzere ürün, hizmet ya da eğitimlerimizden faydalanmak ve daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemizi inceleyebilir veya iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.