Qlik Sense Nasıl Çalışır? Neden Veri Görselleştirmede Qlik Sense Ürününü Tercih Etmelisiniz?

20 Ekim 2021
Qlik Sense Nasıl Çalışır? Neden Veri Görselleştirmede Qlik Sense Ürününü Tercih Etmelisiniz?

Firmalar; satış geliri, pazarlama performansı, müşteri etkileşimleri, üretim ölçümleri, stok seviyeleri ve personel seviyeleri gibi ilgilenilmesi gereken pek çok veri kaynağına sahiptir. İlgilenecek ve incelenecek bu kadar çok veri olması nedeniyle, insanların verilerin ne anlama geldiğini görmesi zor olabilir. Bu zorluğu aşmak için karşımıza veri görselleştirmesi çıkıyor. 

Veri görselleştirme, incelenmesi gereken verilerde tüm ayrıntıları kolay anlaşılır, görsel olarak dikkat çekici ve kullanışlı iş bilgilerine dönüştürülmesine yardımcı olur. Yani veri görselleştirme, firmalar için hayati bir öneme sahiptir. Veri görselleştirmenin bu kadar önemli olması sebebiyle veri görselleştirme işlemleri için kullanacak olduğunuz uygulamanın da önemli olmasına sebep olur. Bu noktada ise karşımıza Qlik Sense ürünümüz çıkıyor. 

Bu yazımızda sizler için Qlik Sense nasıl çalışır gibi Qlik Sense ile ilgili ve veri görselleştirme ile ilgili sorulara cevap vereceğiz.

Veri Görselleştirme Nedir? Teknikleri Nelerdir?

Veri Görselleştirme Nedir? Teknikleri Nelerdir?

Veri görselleştirme, verileri insan beyninin daha iyi anlaması ve iç görü alması için daha kolay hale getirmek üzere grafik benzeri görsel bağlama çevirme uygulamasıdır. Grafiklerde bulunan verileri, noktalar çizgiler ya da çubuklar gibi görsel nesneler olarak kodlayarak, daha anlaşılır kılmak için kullanılan teknikleri ifade eder. Yani veri görselleştirme, bilgi ve verilerin grafiksel temsilidir. Grafikler ve haritalar gibi görsel ögeleri kullanan veri görselleştirme araçları, verilerdeki eğilimleri ve aykırı değerleri görmeyi sağlar.

Veri görselleştirme de pek çok teknik kullanılabilir. Bu teknikleri 6 ayrı grup altında toplayabiliriz. Bu gruplar şu şekildedir;

  • Geometrik İz Düşüm Tabanlı Teknik
  • İkon Tabanlı Teknik
  • Graf Tabanlı Teknik
  • Piksel Tabanlı Teknik
  • Hiyerarşik Teknik
  • Karma Teknik, şeklindedir.

Qlik Sense Nedir?

Qlik Sense Nedir?

Qlik Sense, yeni nesil analitik için kullanılan eksiksiz bir veri analizi platformu ve iş zekası (BI) ürünüdür. Baktığımızda türünün tek örneği olan ilişkisel analitik motoru, gelişmiş yapay zekası ve yüksek performanslı bulut platformuyla, şirketinizdeki çalışanların her gün daha iyi kararlar almasını sağlayabilir ve veri odaklı bir işletme yaratabilirsiniz.

Qlik Sense ile şirketinizin bünyesinde olan her kullanıcı tipinin self-servis veri görselleştirme ile kendi raporlarını hazırlayabildiği ve dinamik göstergeler ile büyük veri kümelerinde saklı kalmış bilgiye ulaşabilirsiniz.

Qlik Sense Nasıl Çalışır? Özellikleri Nelerdir?

Qlik Sense Nasıl Çalışır? Özellikleri Nelerdir?

Qlik Sense siz çalışırken işlemlerinize anlık olarak yanıt verir. Qlik Sense önceden tanımlanmış ve statik raporlar gerektirmez, başkalarına bağlı kalmanızın önüne geçer. Siz ihtiyacınız olan bilgiye tıklayıp öğrenirken, Qlik Sense uygulamadaki her görselleştirmeyi ve görünümü seçimlerinize özgü yeni hesaplanan veri ve görselleştirme kümesiyle günceller.

Qlik Sense pek çok özelliğe sahiptir. Bunlardan bazıları şunlardır;

İlişkisel Model: İlişkiler etkileşimli seçimler yapılarak ya da akıllı arama kullanılarak görüntülenebilir.

Akıllı Görselleştirmeler ve Analizler: Kullanıcının seçimlerine hızlı yanıt verir. Gelişmiş harita görselleştirmeleri ve hesaplamalarının yapılabileceği Qlik GeoAnalytics’i kullanır.

Merkezi Paylaşım ve İş Birliği: Qlik Sense raporları ve uygulamaları hub üzerinden diğer kullanıcılar ya da bir grup kullanıcıyla paylaşılabilir.

Veri Hikayesi Anlatma ve Raporlama: Qlik Sense, görüntülenen veri analizi görselleri için akıllı ve bağlamsal yorumlar sunar.

Gömülü Analitikler, Özel Uygulamalar ve Uzantılar

Veri Hazırlama ve Entegrasyon

Kurumsal Yönetim ve Ölçeklenebilirlik

QIX Motoru

Qlik Insight Bot, Qlik Sense bunlar gibi çeşitli özelliklere sahiptir.

Veri Görselleştirmede Qlik Sense Kullanmanın Avantajları Nelerdir? Neden Tercih Edilir?

Veri görselleştirmenin şirketler için ne kadar önemli olduğuna değinmiştik. Bu yüzden veri görselleştirme işlemleri için kullanılacak olan uygulamalar doğru seçilmelidir. Doğru seçilen bir uygulama, şirketinizde gözle görünür bir ilerleme yaşamasına önemli ölçüde yardımcı olur.

Qlik Sense, piyasasındaki pek çok rakibine göre çeşitli avantajlara sahiptir, Qlik Sense avantajlarına sırası ile değinecek olursak:

  • Self Servis Görselleştirme
  • Self-Servis Oluşturma
  • Mükemmel Veri Paylaşımı
  • Sürükle-Bırak Özelliği
  • Akıllı Etkileşimli Görselleştirme
  • Akıllı Arama
  • Qlik Sense Storytelling Özelliği
  • Tüm Cihazlarla Duyarlı Tasarım
  • Merkezi Yönetim
  • Özelleştirme ve Genişletme Olanağı
  • Qlik Sense ile Veri Entegrasyonu
  • Ve belki de en önemlisi Üst Seviye Güvenlik

Bunlar gibi çeşitli avantajlarıyla Qlik Sense şirketler tarafından sık sık tercih edilmektedir.

Bu yazımızda sizler için veri görselleştirme ve tekniklerinden bahsettik ve Qlik Sense nasıl çalışır, nedir, özellikleri nelerdir ve avantajları nelerdir sorularına cevap verdik. Sizde Qlik Sense ürününü kullanarak verilerinizi görselleştirebilir ve işletmeniz için en doğru kararları verebilirsiniz, hemen Qlik Sense ücretsiz demo talebinde bulunun.