Qlik Sense Ve Qlikview Arasındaki Farklar Nelerdir? Qlikview’den Qlik Sense’e Dönüşüm Programı Nedir?
22 Ekim 2021Business Intelligence yani İş Zekası, bir şirkette kullanılması gereken bilgileri nitelikli hale getirebilmek için geliştirilen tekniklere verilen addır. Yani iş zekası, şirketlerin stratejik planlamasında önemli bir rol oynamaktadır. İş zekası, iş hedeflerine yönelik performans ilerlemesini analiz etme, ölçme, veri paylaşımı, raporlama ve müşteri öngörülerini belirleme gibi çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır.
Açıklamadan da anlaşılacağı üzere iş zekası oldukça karmaşık bir yapıda olabilir. Ancak bu karmaşıklığın önüne geçmek ve veri görselleştirme işlemlerini verimli bir şekilde yapmak mümkündür. Bu noktada karşımıza Qlik Sense ve QlikView uygulamalarımız sık sık şirketler tarafından tercih edilmektedir.
Qlik Sense ve QlikView her ne kadar benzer uygulamalar olsa dahi aslında birbirinden oldukça farklıdır. Bu yazımızda sizler için Qlik Sense ve QlikView ile ilgili merak edilen soruları cevaplandıracağız. Ayrıca Qlik Sense farkları nelerdir konusuna değineceğiz.
Qlik Sense Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Qlik Sense, son teknoloji ile geliştirilmiş olan yeni nesil analitik için kıyaslama yapan eksiksiz bir veri analizi platformu ve iş zekası (BI) ürünüdür. Qlik Sense, türünün tek örneği olan ilişkisel analitik motoru, gelişmiş yapay zekası ve yüksek performanslı bulut platformuyla dikkat çekmektedir. Qlik Sense ile şirketinizdeki çalışanların her gün daha iyi kararlar almasını sağlayabilirsiniz.
Qlik Sense, veri görselleştirmenin kullanıldığı her alanda kullanılabilir. Piyasadaki rakiplerine kıyasla sunduğu hizmetler ve avantajları ile günümüzde özellikle şirketler tarafından sık sık tercih edilmektedir. Baktığımızda şirketler tarafından veri kümelerinde saklı kalmış bilgiye ulaşmak ve her kullanıcı tipinin self-servis veri görselleştirme ile kendi raporlarını hazırlayabilmesi için kullanılmaktadır.
QlikView Nedir? Nerelerde Kullanılır?
QlikView, klasik kılavuzlu analiz çözümüdür. Yani QlikView tüm iş kullanıcıları için tanımlanmış iş zekası (BI) olanakları sağlayan görsel raporlama ve analiz aracıdır. Karar almayı destekleyici, veriden bilgiye kolay bir şekilde erişebileceğiniz, veri keşifleri yapabileceğiniz bir uygulamadır.
QlikView, veri tabanlarına bağlanarak, veriyi kendi belleğine alır. Teradata, Oracle, SQL Server ve Access gibi farklı kaynaklardan veri alabildiği gibi csv, txt, xml ve html benzeri formattaki verilere kolaylıkla ulaşıp, kendi belliğine alabilir. Hem kurum içi verilere hem de kurum dışı verilere aynı anda ulaşılıp, bu veriler birleştirebilir. QlikView verileri sıkıştırıp kendi belleğinde saklar ve hazır tutar. Bu sayede veri üzerinde tıkla ve gör yaklaşımıyla sorgulama, raporlama ve analizler çok hızlı bir şekilde yapılabilir.
QlikView iş zekası projesi başlatmayı düşünen ya da iş zekası ürünleri olan fakat daha hızlı ve kolay şekilde analiz ve raporlama yapmak isteyen şirketler tarafından sık sık tercih edilmektedir.
Qlik Sense ve QlikView Arasındaki Farklar Nelerdir?
Qlik Sense ve QlikView arka planda aynı veri analiz motorunu kullanan iki farklı arayüz gibi düşünülebilir. Bu nedenle QlikView’de yazılmış olan expressionlar ve veri modelleme kodu, QlikView converter kullanılarak ya da el ile yeniden oluşturularak Qlik Sense’de kullanılabilir. Ama Qlik Sense ve QlikView birbirinden oldukça farklıdır. Bu iki uygulamadan bazı farkları şu şekildedir;
QlikView daha çok şirkette IT’nin (Bilişim Teknolojileri) geliştirdiği ve son kullanıcının kullanıp, yararlandığı merkezi İş Zekası uygulamaları geliştirmek için uygun bir uygulamadır. QlikView son kullanıcıya veriyi görsel olarak sonuna kadar analiz edebileceği ve sorularına cevap arayabileceği bir platform sunsa dahi son kullanıcı bu uygulama ile kendi görsel arayüzlerini yaratamıyor. Daha doğru yaratabilir fakat bu iş oldukça zordur.
Qlik Sense ise IT bilgisi ve kodlama yeteneği kısıtlı ya da hiç olmayan son kullanıcıların, kendi iş zekası arayüzlerini kendileri yaratabilmeleri için self-servis BI imkanı sunan bir uygulamadır.
Qlik Sense Mi? QlikView Mi? Kurumsal Şirketler Hangisini Tercih Etmeli?
Qlik Sense ve QlikView’in özelliklerinden ve birbirinden farklarından bahsettik. Şirketler bu iki uygulama arasında tercih yapabilmek için kullanacak oldukları uygulamadan ne beklediklerini, hangi imkanlardan faydalanmak istediklerini, son kullanıcının nasıl bir rol oynaması istediği gibi çeşitli parametreleri göz önünde bulundurmalı ve bunlara göre uygulama seçimi yapmalıdır.
Eğer hangi uygulamayı kullanmak konusunda kararsız kalıyorsanız ya da Qlik Sense ve QlikView ile ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz. Profesyonel çalışanlarımız ile şirketiniz için en doğru kararı verebilmek adına sizlere yardımcı olabiliriz.
Bu yazımızda sizler için Qlik Sense ve QlikView ile ilgili merak edilen sorulara cevap verdik.