Real Time Dashboard Ve Kullanım Alanları

21 Ocak 2022
real-time-dashboard

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte iş hayatımızda ve günlük hayatımızda “zaman” kavramı oldukça önemlidir. Çünkü zaman satın alınamaz ya da geçmişe gidip boş bir zamanımızı değerlendiremeyiz. Bu yüzden zaman pek çok durum için en önemli parametredir.

Zaman kavramının bu kadar önemli olması ve yerinin hiçbir şekilde doldurulamaması nedeniyle iş hayatındaki anlık değişimler şirketler için çok önemlidir. Örneğin; alım-satım işlemleri yapan bir şirketin aldığı malın fiyatının dakikalık olarak değişmesi şirketi zarara uğratabileceği gibi büyük kar elde etmesini de sağlayabilir. Bu yüzden şirketlerin “Real Time Dashboard” ya da Türkçe olarak “Gerçek Zamanlı Gösterge Tablosu” yararlanması gerekmektedir.

Bu yazımızda sizler için Real Time Dashboard Nedir, Real Time Dashboard Hangi Amaçla Kullanılır ve Real Time Dashboard Faydaları Nelerdir sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca Real Time Dashboard Uygulamalarından bahsedeceğiz.

real time dashboard

Real Time Dashboard Nedir?

Dashboard, bilgi akışını ya da içeriğini özetlemek için kullanılan, grafik ve tablo gibi çeşitli görsel öğelerden faydalanarak belirli bir durumu açıklamaya yarayan gösterge ekranıdır. Real Time Dashboard ise bu işlemin anlık olarak yapılmasıdır.

İş dünyasında ise Real Time Dashboard, genel olarak yöneticilerin kurumun performansını anlık olarak izleyebilmesi için kullanılan göstergelere verilen isimdir.

Real Time Dashboard Hangi Amaçla Kullanılır?

İş dünyasında kullanılan Real Time Dashboard’lar, verileri analiz etmek için kullanılan ve görselleştirilmiş olan arayüz çözümlerinden biridir. Real Time Dashboard günümüzde pek çok farklı sektörde çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Real Time Dashboard’ların en sık kullanılma nedenleri ise kurum içi seviye, satışlar, stok durumu ve yenileme seviyeleri gibi çeşitli durumları anlık olarak takip edilebilmesidir.

Real Time Dashboard ile kurum içindeki eksik ya da fazlalıklar anlık olarak tespit edilebildiği için en sık kullanılma amacı bu şekildedir. Ancak tabii ki tek kullanılma amacı bu değildir. Real Time Dashboard ile veri görselleştirme işlemi yapıldığı için veri görselleştirme işleminin kullanılma amacının neredeyse tüm nedenlerini Real Time Dashboard için de sayabiliriz.

İlginizi Çekebilir: Veri Görselleştirmenin En Çok Fayda Sağladığı Sektörler Hangileridir?

real time dashboard

Real Time Dashboard Faydaları Nelerdir?

Real Time Dashboard’ların pek çok farklı faydası vardır. Bu faydalardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kurumun elinde bulundurduğu tüm verileri anlamlı ve kullanılabilir bir hale getirir.
  • Çalışanlar Real Time Dashboard’ları kendi amacına göre görüntüleyebilir.
  • Kurumun hizmet ya da ürün sunduğu sektördeki dalgalanmalar anlık olarak tespit edilebilir. Aynı durum kurum içindeki dalgalanmalar için de geçerlidir.
  • Kurumun kar-zarar politikasını düzenlemesinde yardımcı olur.
  • Doğru tasarlanmış Real Time Dashboard ile hedef kitlenin dikkati çekilebilir ve bu durum potansiyel müşterilere ulaşma şansını artırabilir.
  • Kurum geçen yıl, geçen ay ya da geçen hafta gibi farklı zaman dilimleriyle günümüzdeki durumunu karşılaştırılma yapma imkanı yaratır.

Genel olarak Real Time Dashboard faydaları bu şekildedir, ancak bunlarla sınırlı değildir.

real time dashboard kullanım alanları

Real Time Dashboard Uygulamaları

Real Time Dashboard uygulamaları iş zekası uygulamaları ile gerçekleştirilebildiği gibi bunun için özel olarak hazırlanmış olan programlar da vardır. Real Time Dashboard uygulamaları için tasarlanan programlar ücretli olabileceği gibi Google gibi dünyaca ünlü uygulamaların ücretsiz programları da mevcuttur. Ancak özellikle kurumsal şirketler Real Time Dashboard uygulamaları için alanında uzman kişiler ile birlikte çalışmalıdır. Çünkü doğru hazırlanmamış, karmaşık ya da altyapı olarak iyi desteklenmeyen Real Time Dashboard uygulamaları kuruma zarar verebilir.

Bu yazımızda sizler için Real Time Dashboard Nedir, Real Time Dashboard Hangi Amaçla Kullanılır ve Real Time Dashboard Faydaları Nelerdir sorularına cevap verdik. Ayrıca Real Time Dashboard Uygulamalarından bahsettik.

İlginizi Çekebilir: Veri Görselleştirmenin Kurumsal Şirketlere 6 Faydası