Veri Görselleştirme Aracında Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

6 Mart 2023

Veri görselleştirme işlemi, birçok farklı sektör için önem arz etmekle birlikte, veri bilimi süreçlerinin önemli bir parçası ve son adımıdır. Bilgi teknolojileri, finans, eğitim, sağlık, sigortacılık gibi birden fazla işkolunda karar süreçleri için gerekli bir işlem olan veri görselleştirmenin ne olduğu ve nasıl yapabileceği gibi konular da sıklıkla araştırılmaktadır. Peki veri görselleştirme nedir? İyi bir veri görselleştirme aracı nasıl olmalıdır? İş süreçlerinde bu örnekler nasıl bir önem taşır? Cevabı içeriğimizde.

Veri Görselleştirme Nedir?

Veri görselleştirme, yazılı verilerin görsel bir bağlama taşınmasıdır. Bu işlem, büyük ölçülerde verinin kolay anlaşılması ve karşı tarafa net bir şekilde aktarılabilmesi için veriyi toplama, işleme, analiz etme ve modelleme süreçlerinin ardından son aşama olarak gerçekleştirilir. Geniş ölçekli verilerin algıyı kolaylaştıracak şekilde görsel hale getirilmesi ve iş süreçlerinde kullanılmasına olanak tanır.

Pek çok şirket daha önce hiç olmadığı kadar yüksek miktarda veriyle çalışmaya başlarken, bu durum beraberinde veriyi anlama ve doğru aktarma hususlarında birtakım zorluklar getirmiştir. Verilerin okunmasının kolaylaştırılması ve daha sağlıklı çalışma süreçleri yaratabilmek adına bu verilerin görselleştirilmesi gerekmektedir. Verilerin görselleştirilmesi, okuyucuların verilen bilgileri daha kolay kavramasını sağlamaktadır.

İş Zekası İçin Veri Görselleştirme

Veri görselleştirmenin iş zekası için önemi, verilerle iletişim kurmayı kolaylaştırmasında yatmaktadır. Bu noktada doğru veri görselleştirme araçların kullanılması ve veri hazırlığının doğru bir şekilde yapılması iş süreklerinizin geliştirilmesi için en can alıcı noktadır.

İş zekası ve iş süreçlerinin doğru gelişimi adına veri görselleştirme kullanmak için isabetli program seçimi ve doğru uzmanlarla çalışmak kilit noktadır. İş gücünden tasarruf etmek adına veri görselleştirme hizmeti sunan program ve platformları seçebilirsiniz.

Mükemmel Veri Görselleştirme için Olması Gereken Özellikler

Mükemmel bir veri görselleştirme örneğinin kolay anlaşılabilir olması, görsel üzerindeki alanların doğru kullanımı, tipografi seçimi, verinin doğru modellenmesi gibi birçok faktör bu sonucu elde etmek için devreye giriyor. Peki mükemmel bir veri görselleştirme örneği nasıl olmalı?

Öncelikle veri görselleştirme birden fazla biçimde yapılabilmektedir ve her konuya uygun görselleştirme biçimi farklıdır. Bir şirketin iki yıllık gelir-gider dengesine ait verileri görselleştirmek isterken bir bar grafiği daha uygunken, dünya üzerinde vejetaryen ürünlere dair bilgi ve istatistikler için infografik daha uygun olacaktır. İnfografik, en sık kullanılan veri görselleştirme örneklerinden biridir.

Mükemmel veri görselleştirme örneklerinin mutlaka kolay anlaşılabilir olması gerekir. Bu nedenle bir bakışta fikir edinmeyi sağlayabilecek görsellerin hazırlanması çok büyük önem taşımaktadır.

Veri görsellerinde renk kullanımları da büyük bir rol oynar. Kullanıcılar için verilerin rahatlıkla kavranmasında renk teorisi önemli bir yer tutmaktadır. Renkler arasındaki uyum ve genel görsel estetik son derece önemli olsa da aynı zamanda gözü yormayacak biçimde kolay ayrım yapabilecek tasarımlar ortaya çıkartmak gerekir. Bunun yanı sıra, renklerin yaptığı çağrışım ve taşıdığı anlama görselleştirme sürecinde dikkat edilmelidir.

Veri görselleştirme için doğru aracı kullanmak ürünlerin kalitesi ve uzun vadede işinizin geleceği için çok daha iyi bir çözüm olacaktır. Burada öne çıkan araçların başında ise Qlik Sense geliyor. Qlik Sense, kullanıcı dostu ara yüzü ile size kolay bir kullanım sunarken aynı zamanda başarılı sonuçlar sağlıyor. Qlik ürünlerinden faydalanmak ve konu hakkında bilgi almak için tıklayınız.