Veri Tahmini Nedir?

31 Ocak 2023

Veri tahmini, kullanıcıların ve müşterilerin gelecekteki eğilimlerinin ne yönde ilerleyeceğini ve şekilleneceğini belirlemede bilinçli tahminler yapabilmek için daha önceki verilerini girdi olarak kullanan bir teknik olarak tanımlanabilir.

Veri Tahmini Ne İşe Yarar?

Tahminin kullanıldığı diğer bir alan ise şirketlerin gelir gider hesaplamalarıdır. Geleceğin belirsizliğinden ötürü sık bir biçimde gözden geçirilip gerçek sonuçlar ile arasındaki farklar incelenebilir ve veri tahmini buna göre şekillendirilebilir. Küçük, orta veya büyük ölçekteki işletmeler, tüccarlar, kamu kuruluşları ve analistler, tahmin değerleme modellerinde alım – satımı zamanlamak ve buna bağlı eğilimleri belirlemek için de veri tahmininden yararlanır.

5 Maddede Etkili Veri Tahmini
veri tahmini nedir

İşletmelerin şirket geleceği ve kullanıcı deneyimlerini şekillendirmek için kullandığı veri tahminini etkili biçimde kullanmayı sizin için 5 maddede listeledik!

1. Piyasa Trendlerini Takip Edin

Müşterilerin ne çeşit ürün veya hizmeti talep ettiğini ve davranışlarını anlayabilmek için piyasa trendlerini takip etmelisiniz. Böylece kullanıcıların gelecekte ne tür ürünlere ihtiyaç duyabileceklerini tahmin edebilir ve stratejinizi buna göre ayarlayabilirsiniz. Piyasa trendlerini incelerken mevsimsel kalıpları da kontrol etmelisiniz. Yılın farklı dönemlerinde rakip firmaların sunduğu promosyon ve indirimlerin satışları nasıl etkilediğini takip etmeniz veri tahmininde işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

2. Veri Tahminine Basit Bir Modelle Başlayın

Önümüzdeki çeyrek yıl için satışlarınızı ön görmeye çalışırken karmaşık tahmin modelleri kullanmak ilk etapta akla gelebilir. Ancak bu modellerin bakımı oldukça zordur ve her zaman doğru sonuçlar vermeyebilirler. Daha iyi bir alternatif, geçmiş verilerden yararlanan basit bir model kullanmak ve ardından yeni bilgilerin eklenmesiyle tahminleri ayarlamaktır.

3. Bir Satış Stratejisi Geliştirin

veri tahmini faydaları

Satış boru hattı yönetimi satış sürecinin vazgeçilmez bir unsurudur. Bu yöntem satışları tahmin etmeye, fırsatları yönetmeye ve faaliyetleri önceliklendirmeye yardımcı olur. Satış hattı görsel olarak bir fırsatın ilk temastan protokolün imzalanmasına kadar olan aşamasını temsil eder.

4. Uzun Süreli Tahminler

Verilere yalnız bir defa bakmak işletme sahiplerinin yaptığı yaygın bir hatadır. Bu hataya düşmeden tahminlerinize uzun süreli olacak biçimde yeniden kontrol etmeniz gerekmektedir. Değişimlerin nasıl gerçekleştiği, elde edilen verilen sizin tahminlerinize uyduğu ve uymadığı yerlerin altını çizmek ve buna göre yeni tahminler üretmek gerekmektedir. Doğru yolda olup olmadığınızı bilmeniz gerekir. Tahminlerin sıkça kontrol edilmemesi birçok önemli eğilimi kaçırma riskiyle baş başa kalmanıza neden olabilir.

5. Veri Tahmini İçin Doğru Araçları Kullanın

Veri tahmini sırasında doğru araç ve yöntemlerin kullanımı oldukça önemlidir. Veri tahminlerinin gerektiğince yapılmaması kısa ve orta vadede iş stratejilerinizi olumsuz etkileyecektir. Yanlış tahminler yanlış sonuçlar doğuracağından iş süreçlerinizin ve işinizin sağlığı için araç ve yöntem seçiminde dikkatli olmanız gerekmektedir. Günümüzde tahmin araçlarını hızlı bir biçimde bulmak mümkün. Ancak kullanılan aracın doğruluğundan emin olmak ise sanıldığı kadar kolay değil. DQ Türkiye ise bu zorluğu ortadan kaldırıyor ve size veri tahmininde kullanabileceğiniz doğru araçları sunuyor.

Siz de hemen DQ Türkiye’yi ziyaret edin ve ihtiyacınıza yönelik tahmin aracını kullanmaya başlayın!