Q-Mash Nedir, Mashup Süreçlerinizi Nasıl Hızlandırır?

2 Şubat 2022
mashup-q-mash

Günümüzde şirketlerin raporlama sistemleri oldukça önemlidir. Çünkü doğru çalışan bir raporlama sistemi ile şirketler eksik olduğu noktaları tespit edebilir, şirket içi verimi artırabilir ve rapor sonuçlarına göre gerekli değişiklikleri yapabilir. 

Şirketlerde raporlama sistemi için çeşitli iş zekası uygulamaları kullanılır. Baktığımızda şirketlerin iş zekası uygulamalarından en büyük beklentisi, farklı kaynaklardan elde edilen verilerin tek bir grafik arayüzde görüntülenebilmesidir. İşte tam olarak bu isteğe karşılık veren ürün ise Qlik Mashup’dır. Qlik Mashup her ne kadar basit bir kullanıma sahip olsa dahi daha iyi mashuplar elde edebilmeniz için ayrıca Q-Mash uygulaması da mevcuttur.

Bu yazımızda sizler için Q-Mash Nedir, Qlik Mashup Nedir ve Q-Mash Ürününün Sağladığı Faydalar Nelerdir sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca Qlik Mashup’ın Q-Mash ile oluşturulmasından bahsedeceğiz.

Q-Mash Nedir?

Q-Mash; self servis olarak, hazır tasarım seçenekleri ile kolaylıkla benzersiz mashup’lar oluşturmanızı sağlayan Qlik Sense uygulamasına entegre bir uygulamadır. Q-Mash’de bulunan hazır şablonları kullanarak hızlı bir şekilde istediğiniz görsellikte ve kullanıcı dostu arayüzlere sahip olan mashup’lar tasarlayabilirsiniz. Ayrıca tasarladığınız mashup’ları istediğiniz zaman tekrar düzenleyebilirsiniz.

mashup-dq-turkiye

Qlik Mashup Nedir?

Mashup ya da bir başka adıyla Custom Front End Design, farklı kaynaklardan gelen bilgilerin tek bir grafik arayüzde görüntülenmesiyle oluşturulan uygulama ya da web sitelerine denir. Yani Mashup uygulamaları ya da web siteleri aracılığıyla farklı kaynaklardan elde edilen veri ve içerikler tek bir arayüzde oluşturulabilir ve karşılaştırma yapılabilir. Aynı zamanda Mashup uygulamalarını kullanarak verilerinizi görselleştirebilir ve daha iyi analiz yapabilirsiniz.

Qlik Mashup ise Mashup teknolojisini bünyesinde bulunduran bir Qlik ürünüdür. Qlik Mashup ile farklı kaynaklardan elde edilen verileri tek bir grafik arayüzde görüntüleyebilirsiniz. Qlik Mashup ile Qlik motoru ve yeteneklerini dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Yani istediğiniz görsellikte, kullanışlı ve şık web uygulamaları oluşturabilirsiniz. Bu sayede elde edecek olduğunuz dashboardlarınız daha etkili, hızlı ve kolay erişilebilen uygulamalar haline gelir. 

Qlik Mashup’da HTML, CSS ve Javascript gibi farklı teknoloji ve uygulamalar kullanılabilir. Aynı zamanda Qlik Sense API’lerini kullanarak, Qlik’ten veri çekebilirsiniz. Çektiğiniz verileri kullanarak harika görünümler elde edebilir ya da görselleştirme oluşturabilirsiniz.

mashup

Q-Mash Ürününün Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Q-Mash sahip olduğu çeşitli özellikleri ile pek çok farklı şekilde kullanıcılarına fayda sağlıyor. Q-Mash’ın sahip olduğu özellikler şu şekildedir;

  • No Code Platform: Herhangi bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan, sürükle – bırak ile web uygulamaları geliştirebilirsiniz.
  • Sürükle – Bırak: Uygulamayı geliştirmek için sürükleyip bırakmanız yeterli olacaktır.
  • Kullanıma Hazır Şablonlar: Hazır şablonlardan dilediğinizi kullanabilirsiniz.
  • Veri Görselleştirme Kütüphanesi: Qlik nesnelerini farklı kütüphane seçenekleri ile çizdirebilirsiniz.
  • Qlik Sense Güvenlik ve Yönetim Altyapısı: Q-Mash’ın tüm yönetim ve güvenlik altyapısı Qlik Sense güvencesindedir.
  • Menüler ve Özel Seçimler: Bir sayfa mashup yerine, birden fazla sayfaya ve menü geçişlerine sahip olan mashup oluşturabilirsiniz.
  • Veri Filtreleme: İleri düzeyde veri filtreleme olanağına sahiptir.
  • Tüm Cihazlara Uyumlu: Herhangi bir cihaz üzerinden ve dilediğiniz zaman dashboard’larınıza erişebilirsiniz.
  • Qlik Extensions Desteği: Özelleştirilmiş Qlik entegre extension teknolojisi ile uygulamalarınız için uyumludur.
  • Düzenleme Kolaylığı: Daha önce oluşturduğunuz ya da kullandığınız Mashup’larınızı istediğiniz an tekrar düzenleyebilir, çeşitli değişiklikler yapabilirsiniz.

Qlik Mashup’ınızı Q-Mash İle Oluşturun

Q-Mash, sahip olduğu özellikleri ile Qlik Mashup’ınızı çok daha kolay bir şekilde oluşturmanızı sağlıyor. Q-Mash’in, diğer Qlik ürünlerindeki verileri kolay bir şekilde kullanabilmesi, belki de en büyük özelliğidir. Bu özelliği ile işlemlerin hızlanmasını sağlıyor. 

Q-Mash sahip olduğu diğer tüm özellikleri ile Qlik Mashup’ınızı oluşturmanız için uygun ortamı sizlere sunabiliyor.

Bu yazımızda sizler için Q-Mash Nedir, Qlik Mashup Nedir ve Q-Mash Ürününün Sağladığı Faydalar Nelerdir sorularına cevap verdik. Ayrıca Qlik Mashup’ın Q-Mash ile Oluşturulmasından bahsettik. Ürünlerimiz, hizmetlerimiz ya da eğitimlerimiz için daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.