Veri Görselleştirmenin En Çok Fayda Sağladığı Sektörler Hangileridir?

13 Ocak 2022
veri-gorsellestirme-dq-turkiye

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde telefon, tablet ya da bilgisayar gibi ürünler hayatımızın bir parçası konumuna geldi. Bu teknolojik ürünler ile pek çok farklı işlem yapabiliyoruz. Yaptığımız her işlemden sonra ise şirketlerin değerlendirebileceği verileri yaratmış oluyoruz.

Şirketler çeşitli yöntemler ile elde ettikleri pek çok farklı veri grubuna sahiptir. Şirketler, elde ettikleri verileri yorumlamak, anlaşabilir bir hale getirmek ve kullanabilmek için çeşitli yöntemlerden faydalanır. Şirketlerin verileri daha anlaşılır ve kullanabilir bir hale getirmek için kullandıkları yöntemlerde biri ise Veri Görselleştirme işlemidir.

Baktığımızda veri görselleştirme işlemi için pek çok farklı iş zekası uygulaması kullanılıyor. Ancak Qlik Sense sahip olduğu özellikler ile veri görselleştirme için kullanılan iş zekası uygulamaları arasından öne çıkan uygulamalardan biri olduğunu görebiliyoruz.

Bu yazımızda sizler için Veri Görselleştirme Hangi Amaçla Yapılır, Veri Görselleştirmeye En Çok İhtiyaç Duyulan Sektörler Hangileridir ve Veri Görselleştirmede Qlik Sense’in Sağladığı Faydalar Nelerdir sorularına cevap vereceğiz.

veri-gorsellestirme-dq-turkiye

Veri Görselleştirme Hangi Amaçla Yapılır?

Veri görselleştirme, verileri insan beyninin daha iyi algılayabilmesi, anlayabilmesi ve içgörü alması için daha kolay hale getirmek üzere grafik benzeri çeşitli görsel bağlamlara çevirme uygulamasıdır. Yani veri görselleştirme, bilgi ve verilerin grafiksel temsilidir. Veri görselleştirme ile verilerin daha anlaşılabilir ve daha akılda kalıcı olması sağlanır.

Veri görselleştirme işleminde birbirinden farklı teknik ve araç kullanılır. Veri görselleştirme işleminde Karma, İkon ve Piksel gibi teknikler sık sık kullanılırken; Excel, Tableau ve Databox ise sık sık kullanılan araçlardır.

veri-gorsellestirme-qlik

Veri Görselleştirmeye En Çok İhtiyaç Duyulan Sektörler Hangileridir?

Veri görselleştirme işleminde pek çok farklı teknik ve araç kullanılır. Kullanılan her bir teknik ya da araç farklı amaçlar için tercih edilir. Her bir teknik ya da araç farklı amaç için kullanıldığı için pek çok farklı sektörde veri görselleştirme kullanılır.

Veri görselleştirmeye en çok ihtiyaç duyan sektörlerin neler olduğunu anlayabilmemiz için veri görselleştirmenin faydalarının bir kısmına değinmekte fayda var. Veri görselleştirmenin faydalarından bazıları şu şekildedir;

  • Elde bulunan karmaşık verilerin daha iyi analiz edilmesini sağlar.
  • Kurumun mevcut durumunu iyileştirme ve kurumun gelişmesini sağlamak için kritik plan ve stratejilerin belirlenmesine katkıda bulunur.
  • Kurumun hedef kitlesini etkileyebilmesine yardımcı olur.
  • Kurumun almış olduğu kararların doğruluğunun denetlenebilmesine katkıda bulunur.

Veri görselleştirmenin bunun gibi daha pek çok faydası vardır. Buradan yola çıkacak olursak veri görselleştirmeye hangi sektörlerin daha çok ihtiyaç duyduğunu net bir şekilde söyleyemeyiz. Çünkü hangi sektör olursa olsun veri kaynağı geniş olan, hedef kitlesi ile iletişim halinde olan ve alınan kararların sağlıklı bir şekilde denetlenmesini isteyen her bir kurum tarafından kullanılabilir. Ancak tüm bunlara rağmen günümüzde veri görselleştirme daha çok kurumsal şirketler tarafından kullanılmaktadır.

veri-gorsellestirme2

Veri Görselleştirmede Qlik Sense’in Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Veri görselleştirme işleminin kurum ya da şirketler için oldukça yararlı olduğu bilinen bir gerçektir. Bu yüzden veri görselleştirme işleminde kullanılacak olan uygulamalar mutlaka doğru seçilmelidir. Bu noktada Qlik Sense, piyasada bulunan ve veri görselleştirme için kullanılan uygulamalara kıyasla çeşitli özellikleri dikkat çekiyor.

Qlik Sense sürükle-bırak, self servis görselleştirme, akıllı etkileşimli görselleştirme ve veri entegrasyonu gibi sahip olduğu çeşitli özellikler ile kurumların veri görselleştirme işlemlerinde büyük kolaylık sağlıyor.

Bu yazımızda sizler için Veri Görselleştirme Hangi Amaçla Yapılır, Veri Görselleştirmeye En Çok İhtiyaç Duyulan Sektörler Hangileridir ve Veri Görselleştirmede Qlik Sense’in Sağladığı Faydalar Nelerdir sorularına cevap verdik. Qlik Sense, QlikView ve Q-Mail gibi çeşitli hizmetlerimiz hakkında daha bilgi sahibi olmak ya da eğitim almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Veri Görselleştirmenin Kurumsal Şirketlere 6 Faydası